Jag tvättar inte håret med schampo utan jag använder mig av tvättlera från Marocko. Jag tvättade håret med vanligt schampo för sista gången i oktober 2021. Från det att jag gjorde min sista tvätt med schampo tog det ungefär 6 veckor innan håret hade vant sig och var som vanligt. Eller inte riktigt, jag har fått mycket tjockare hår och det känns mycket friskare. Det växer dessutom betydligt snabbare än innan.

Innan jag testade tvättleran testade jag med äggtvätt. Det innebär att man vispar ihop ett ägg och tillsätter en liten klick med honung. Den typen av tvätt känns mest som vanlig schampotvätt efter som att det skummar så bra och det känns som att håret blir genomtvättat. Det viktiga är att ta bort den lilla strängen i ägget eftersom att den annars fastnar någonstans i håret. Det är också viktigt att använda kallt vatten när man sköljer ur det ur håret, eftersom att äggvitan koagulerar i varmt vatten och det innebär att man får gå omkring med små vita äggpluttar i håret. Det är inte så trevligt, men det går också lätt att kamma ur håret. Jag som inte kammar mitt hår förrän efter någon dag blir det lite svårt för, så därför är kallvattnet lite extra viktigt. En av anledningarna till att jag inte längre tvättar håret med ägg är för att jag inte gillar lukten av ägg efteråt. Det går ur håret rätt snabbt, men innan dess går man omkring och luktar som sockerkakssmet.  En annan anledning är att jag efter några månader kände det som att håret inte riktigt blev genomtvättat till. Jag vet inte vad det berodde på, men det fick mig att testa bikarbonat istället.

Bikarbonatstvätt var också väldigt bra, det kändes som att hårbotten blev ordentligt ren efteråt. Det är lite mer steg att göra när man tvättar håret med bikarbonat, men man vänjer sig snabbt. Först blandar jag ut några matskedar bikarbonat med lite vatten. Jag sköljer håret och masserar in blandningen i hårbotten. Efter ursköljning är det viktigt att håret får en ursköljning med någonting surt eftersom att bikarbonat är basisk. Man kan skölja med en tesked citronsyra eller vinäger. Jag valde citronsyra eftersom att vinäger luktar så äckligt i håret sen även om lukten går ur rätt snabbt. Av bikarbonat får håret rätt bra med volym, men det jag ser som negativt är att håret känns rätt torrt och fnasigt efteråt. Det känns som att man verkligen är i stort behov av en hårklippning. Därför övergav jag bikarbonat och testade tvättlera från Logona.

Tvättlera är det alternativ som får håret att kännas mest som efter en vanlig schampohårtvätt. Det är lätt att vispa ihop, man behöver ingenting annat än leran och det går snabbt. Med både äggtvätt och bikarbonatstvätt gjorde det väldigt stor skillnad på tvätten om jag hade borstat håret länge med en borstborste eller om jag inte borstat länge. Med tvättleran borstar jag bara ut håret så att det inte är några tovor (jag gillar inte att borsta håret så det är ofta rätt tovigt) och på så sätt masserar jag också hårbotten nog för att kunna få rent hår. Den stora skillnaden med att gå från bikarbonat till tvättlera var att håret kändes otroligt mycket tunnare, bikarbonaten fick som sagt innan håret att få väldigt mycket volym, men det vande jag mig vid. Efter några tvättar med tvättlera var det mycket volym igen.

Det som fick mig att gå över från vanligt schampo till naturligare metoder var främst att jag inte gillar att tvätta håret. Jag gillar inte känslan av blött och platt hår, men det är ju oundvikligt om jag inte slutar helt. Men det som får håret att känna sig lite fräschare mellan tvättar, och inte så flottigt som det ibland tenderar att bli, är att jag använder havregryn som torrschampo. Jag tar en näve och ställer mig ovanför tvättstället och gnuggar in på de ställen som ser lite extra flottiga ut. En del säger att man ska krossa havregrynen i en mortel, men jag tycker att det är onödigt för havregrynen absorberar ändå upp det flottiga. Det ger också lite mer volym i håret och precis som ett vanligt torrschampo gör det att håret

Eftersom att det finns så många som redan skrivit om hur man ska gå tillväga när man tvättar håret, när man slutar med schampo och vilka produkter man kan använda istället för schampo så ska jag inte skriva någonting om det. Nedan hittar du länkar där du kan läsa vidare om hur man gör. Du kan också läsa mina blogginlägg under hårtvätt, tvätta håret med bara vatten, bikarbonat och äggtvätt. Där står allt om hur jag och mitt hår reagerar på att sluta med schampo.

Jag ska också tipsa om boken Badskumt av Katarina Johansson. Där kan du läsa om alla konstiga och farliga innehållsämnen som finns i våra badrumsskåp.

Länkar som tar upp temat att tvätta håret naturligt:

June’s Abstract

Atopiker

Nopoo.se

Lockig.se

Annonser

3 responses »

  1. Pingback: Länkkärlek och no poo | Charlotta Sofia springer & trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s