Jag heter Linda och kommer från en liten by i Norrland som heter Vuollerim. Fast jag skulle säga att jag är uppvuxen i Luleå. Där ville jag aldrig bo. Nu så här i efterhand, när jag inte bott där på 14 år, så förstår jag det ännu mer.

Jag har en liten (lång) syster som har linblont hår och var döjobbig när hon var liten.

Jag bor tillsammans med den tyska kärleken som hade hemlängtan. Vi jobbade på samma jobb fast vi inte visste om varann. När vi väl träffades skulle han flytta till Berlin. ”Jaha, där har jag aldrig bott” sa jag.

Så, jag bor i Berlin. Det trivs jag med som fisken i vattnet.

Annonser

7 responses »

 1. Hej! jag ska också flytta till Berlin och min kärlek om ett par veckor. det jag funderar mycket på är hur det blir om vi skulle bli gravida? Vad har jag för rätt, som svensk medborgare, till regelbundna check-ups och sjukvård? Tack för en fin blogg!:)

  • Hej! Vad roligt 🙂
   Som svensk har du rätt till sjukvård genom att Sverige och Tyskland är med i EU. Som gravid ingår då alla förundersökningar och annat som räknas som oplanerade läkarbesök men inte förlossningen som räknas som planerad. Om du ska betala den själv blir det väldigt dyrt så jag föreslår att istället skaffa en tysk sjukförsäkring. Ska du flytta permanent hit så måste du avanmäla dig hos Försäkringskassan. Då måste du också ha en försäkring i Tyskland som börjar gälla i direkt anslutning till upphörandet från Fk.
   Det finns en superbra sida som heter Hemma i Tyskland som jag rekommenderar om du vill läsa på om nyttiga saker att veta. Annars kan du gärna höra av dig igen. http://www.hemma-i-tyskland.de/
   Ha det bra!
   Linda

   • tack för bra svar!:) (även om jag skulle räkna förlossning som akutsjukvård i allra högsta grad.. menmen.) ska kika på sidan du länkar till för mer info, tack! / Nina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s