Nyttiga idioter i ett sjukt system.

Standard

Jag läste att Underbara Clara skulle vara med i ett program på SVT. De obekväma. Jag är ju inte så mycket för att titta på TV, men när jag läste Claras inlägg idag om programmet fick jag lust att nog ändå titta på det. Inte för att jag hade så stora förhoppningar om att det skulle gå att titta på eftersom att såna tjänster som SVT Play har jag haft problem med innan. Men det gick. Och herreminje vilket bra program.

Att vi lever i ett sjukt system har jag tyckt länge. Vi ska arbeta så mycket som möjligt för att kunna konsumera lika mycket. Eller gärna mer för om vi lånar pengar så blir bankerna glada. Vi däremot, blir vi lyckliga av det? Blir vi lyckliga av att vi kan köpa så mycket saker som vi bara kan? Är det lycka att ha ett hus, bil, möbler och en gigantiskt TV när allt är köpt av lånade pengar? Eller blir vi lyckliga av att kunna köpa ett hus för en rätt billig penning, som vi skrapat ihop till genom att arbeta förvisso, som vi kan leva i och ta vara på och inreda med bara det vi behöver och leva av det vi själva odlat?

Tänk om alla de som ville leva på självhushåll kunde göra det. Då skulle de inte behöva arbeta så mycket, eller alls, för att klara sig. I programmet De obekväma ser vi Fredrik Reinfeldt stå och säga att Vänsterpartiets idé om att sänka arbetsdagarna till sex timmar istället för åtta timmar skulle vara för dyrt. Vad jag inte förstår att han inte kan förstå är ju att då behövs det fler människor att göra arbetet vilket enbart skulle leda till att vi minskar arbetslösheten. Är inte det jättebra? Då sjunker inte den ekonomiska tillväxten och skatterna fortsätter att skramla in hos Pappa Staten och Sverige har kvar sitt älskade välstånd. Fredrik borde vara glad över det istället tycker jag. Att arbeta för mycket vet vi ju alla också vad det kan leda till och det vill vi väl inte att någon ska råka ut för. Men arbetsgivare idag vill såklart få ut så mycket som möjligt från sina anställda. Och när de går in i den där väggen och blir sjukskrivna då? Då ska det rehabiliteras, men vilken arbetsgivare har ärligt talat tid med det?

Jag tror att många fortsätter att leva i tron att vi måste arbeta mycket för att…. ja, för att vad? Att arbeta mycket genererar pengar och då kan vi handla mer saker. Men vad betyder det egentligen? Det är status att ha dyra saker och gärna också saker som en dyr säng som innebär att vi väljer att prioritera vår hälsa i och med att vi kan sova bättre och skönare. Min syster och hennes man skulle för någon vecka sedan köpa ny säng och blev frågade på affären hur mycket de var beredda att lägga på den. De kunde dessutom få ett skyltexemplar för halva priset. Bara 30 000 skulle den kosta. Det hela är ju så absurd. Att lägga dyra pengar på en bil är också status. Och att ha en dyr lägenhet eller ett hus som de aldrig någonsin kommer att kunna betala av är också status. Varför vill vi ha status? Varför behöver vi kunna visa på att vi har mycket pengar? Är vi värda mer än andra om vi tjänar mer än de?

Tänk om fler kunde tro på sig själva och på sin idé om hur de vill leva och göra som Clara. Jag tror att många inte vågar ta steget och göra någonting så ”galet” som att bara sälja lägenheten i stora staden för ett lugnt liv på landet. Att kunna leva som Clara och hennes familj skulle jag ge vad som helst för. Problemet är bara att en måste hitta det där en kan leva på då. Det går ju inte bara att flytta ut mitt i ingenstans och inte ha någon inkomst och tro att en ska klara sig. Det förstår ju vem som helst. Men vad ska en göra då?

Vi har länge funderat i de banorna att flytta ut i skogen någon stans här i Tyskland. Att kunna leva på landet med självhushållning vore helt fantastiskt. Det går så bra att odla här också så det skulle inte vara några problem att överleva bara jag visste hur jag skulle odla. Det finns massor av gamla gårdar som står och bara förfaller och kostar ingenting att köpa. Men vad som däremot kostar är då att restaurera husen. Att byta tak, fönster och el är inte ovanligt och då springer kostnaderna snabbt iväg till tiotusentals euro. Men det är ändå genomförbart. Det är ändå det vi vill göra. Men det är inte så lätt om vi är ensamma med projektet. Det är lättare om vi hittar andra som vill leva på samma sätt för då kan vi odla saker och hjälpa varandra med saker på gårdarna. Projekt ”Flytta till hus” är således någonting pågående och jag hoppas att det kommer att hända om inte detta år så nästa. Håll tummarna!

Och titta på programmet också såklart. Det hittar du här! Och nedan en lite sneak peak 🙂

 

Annonser

23 responses »

 1. Jag har inte sett programet ännu mend et låter jättebra =) Jag är för mörkrädd för att flytta till skogen själv, men drömmen skulle vara ett generationsboende med min familj, min systers familj och vår mamma. Jag tycker hela grejen med att alla är små separata öar är helt galen. Alla sitter om kvällarna för sig själva i sina jättehus och ugglar. Allt blir så mkt smidigare om man kan hjälpas åt med några till liksom, kanske tom vågar jag bo i ett hus i skogen då… 😉

  • Se det om du har möjlighet, det var jättebra.

   Ja, som jag skrev till Therese här i kommentarerna så behöver en ju inte flytta till just en skog. Det är bara jag som vill det 🙂 Tänk att skogen är inte farlig, det är stan som är det 🙂

   Generationsboende låter helt perfekt. Jag önskar att min familj skulle ha den inställningen också. För att alla är små separata öar är ju helt galet och vansinnigt.

   • Åh både syrran och mamma är med på tåget, vi ska bara öka på vår status som bolånare, så vi ser det somen 10-årsplan. Typ lagom när barnen börjar flytta ut, haha.. Så länge alla har sitt eget men även gemensamma ytor så tror jag det är fantastiskt! Hehe skog, slätt, hed, what ver – jag vågar knappt gå ut och slänga soporna här i mitt lilla lokala område. Är inte rädd för folk, bara för zombies.

   • Men vad bra det låter. Hoppas att ni kan göra slag i saken lite tidigare än 10 år 🙂

    Zombies ja, men jag skulle tippa på att de också är mest i stan va?

 2. I teorin är det enkelt. Som jag, som bor i Stockholm och jobbar med lokaltrafiken, måste ju låna pengar för att kunna ha någonstans att bo. Det finns inga alternativ även om banken äger halva min lägenhet. För mig är det inte status utan en nödvändighet så länge jag har barn som går i skolan och som har en pappa som bor i huset intill men även jag har en dröm om att någon gång flytta ut på landet utan el och rinnande vatten 🙂

  • Ja, jag förstår dig och din situation. Det är ju också ett av problemen; att bostadsmarknaden i Sverige ser ut som den gör. Jag läste någonstans (om jag kommer ihåg det rätt) om att bostäder i Stockholm var några av de dyraste i världen. Jag menade inte att alla ser det som status utan mer att det är synd att det ska vara så att det finns de som ser det som status.

   Jag håller tummarna för att din dröm också går i uppfyllelse någon gång 🙂

 3. Hear hear! Jag håller så himla, himla mycket med dig! Det är så sjukt som vi (förväntas) leva nu. Sjukt och ohållbart.

 4. Är så med i dina tankegångar! Det här samhället är byggt på att lyckad = mycket pengar, köpa mer saker, bättre bostad o.s.v.
  Jag märker det jättemycket när det handlar om vårt val av bostad. Vi bor i en 2:a i ett område som inte har så hög status och folk frågar hela tiden om vi bor kvar? (Underförstått att vi borde flyttat vid det här laget). Men grejen är att vi trivs i den här lägenheten, Den är funktionell, rymlig och fungerar utmärkt för oss två. Det finns liksom ingen anledning att byta upp sej bara för att en borde. Ibland blir jag förförd av alla andras statusjakt och tänker att jag skulle vara lyckligare i en finare lägenhet men när jag verkligen tänker på vad JAG VILL så inser jag att det inte spelar någon roll. Jag trivs här. Jag har saker som är så mycket viktigare.
  Och detta med arbete: Nu efter min utmattningsperiod så har jag funderat jättemycket över detta. Måste det vara ekorrhjul? Måste en jobba mellan 9-17? Måste livet se ut så? Jag tror inte det?
  Sen har jag full förståelse för Maria här ovanför. Allt funkar inte för alla men själva grundtanken om mindre arbete och mindre konsumtion gillar jag.

  • Ja, och en kan ju inte ha mer fel. Lycka är inte alls lika med pengar.

   Det är så tråkigt när folk ifrågasätter ens val om vad det än gäller. Bo kvar så länge ni vill helt enkelt. Strunta i allas frågor, även om jag vet att det blir åh så tröttsamt till slut.

   Nä, du behöver ju inte arbeta så, framförallt när när du har din utmattning. Om det finns ekonomi till det i hushållet så är det ju bara att ta det som det kommer. Inte stressa fram någonting, för det blir det ju bara värre av.

 5. Jag har inte sett programmet, men hela den här karusellen; äta sova dö, den är ju helt galen och jag tror verkligen att 6 timmars arbetsdag är räddningen. Så många kommer att gå under pga alla hets i samhället annars.

 6. Man kan se det från utlandet alltså? Är.väldigt trött på all konsumtion och när man inser vilka överpriser man ger i Europa för saker som tillverkas här i Asien..äckligt och fascinerande på samma gång.

  Skulle också vilja va självhushållande. Vågar inte bo i skogen själv med barn dock.

  • Ja, den gick att titta på 🙂

   Jag kan tänka mig att det är ännu värre för dig som bor där och får se det på ett närmare håll än vi i Europa.

   Men ni behöver ju inte direkt bo mitt i skogen, det skrev jag bara för att jag vill det 🙂 , men att t ex flytta till en by eller samhälle där alla bor nära varandra och hjälper till funkar ju också.

   • Jag tittade på den igår. Så himla bra! Kände jag ville joina motståndsrörelsen liksom. 😉
    Nu spånar jag på planer om detta faktiskt, ska ju ändå härifrån snart.
    Tack för tipset!

 7. Jag gillade verkligen programmet. Men jag tycker INTE att folk ska flytta ut på landet i stora horder. Den allra största orsaken till arters utdöende är habitatförstöring! Inga fler husbyggen på landet och borttagna strandskydd! Däremot borde vi göra staden mer människorvänlig. Grönare och med möjlighet för höns och odlingar etc! Man måste ju inte shoppa och leva ekorrhjul bara fö att man bor i stan! Visst är det dyrt i vissa städer, men jag tror att om man prioriterar kan man klara sig på mindre även där. Framförallt om man utökar urban farming och ett mer kollektivt tänkande!
  Den stadsälskande Kottkrigaren 😉

  • Nä, men nej det tycker inte jag heller att alla ska göra. Bara att de som verkligen vill det och inte gör det av något skäl ska göra det. Om de alltid gått och önskat att de kunde bo så och bara inte vågar liksom. Och definitivt inte bygga en massa nya hus överallt. Nej nej! Jag menar till de hus som står övergivna som ingen vill köpa. De som gamla människor bott i och som när de dött ingen av släktingarna vill ha eftersom att de lever i storstan och inte vill bo öde i skogen.
   Jag är definitivt för att göra stan grönare. Har du läst mitt inlägg om Prinzessingarten här i Berlin? Urban farming är absolut något som bör satsas på. Vi ska inte alla utvandra från städerna 🙂

 8. Härligt att se att så många har samma längtan! Heh, fast det är väl just vi som dras till bloggar som dina och inte till Kissies eller Kenzas… 😉 Det låter smart med generationsboende som det pratades om här ovan. Jag skulle också absolut vilja leva mer i lugn o ro, få pyssla med land, natur och självhushållning. Det är inte ett lätt liv (speciellt inte i den samhällsstruktur vi har idag), men genomförbart, Och absolut måste det ju få finnas olika sorters boende. Städerna kunde göras sååå mycket grönare och smartare! Åh vad jag hoppas att er dröm blir sann!

  • Ja, men precis. Generationsboende låter jättebra, fast jag har inga som jag kan bo med så. Det skulle verkligen vara så skönt att bo så. Jag hoppas också att det blir så snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s