Låt oss göra det till ett Earth Year.

Standard

På lördag är det en sån dag där vi ska släcka ner alla lampor för miljön. I grund och botten tycker jag att det är en bra idé. Men att bara göra det en gång per år känns fånigt. Jag vet att det handlar om att få makthavare att förstå allvaret med klimatförändringarna, men att satsa allt på en dag per år känns lite dumt. Och att satsa det på något som egentligen inte sparar någon energi känns lite onödigt. För du sparar enbart in på din egna energiförbrukning. Inte gör en några världsbetydande besparingar genom att släcka ner en lampa. Inte heller genom att 2 miljarder gör det. Det går inte att lagra energi, tyvärr.

Vad vi också måste tänka på är att just energi är väldigt viktigt. Det är så viktigt att jag skulle säga att energi är det vi är mest beroende av. Vilket då leder till att om vi ser på det krasst kommer vi inte att kunna göra någonting åt det så länge som det finns de som tjänar pengar på att vi använder energi. 80% av energin som används förbrukas av industrin. Industrin. 20% är alltså resten av oss. Och av de 20% är just lampor en rätt obefintlig del. Kommer industrin att stänga ner sin verksamhet till förmån för miljön? Nja, det kan jag rätt säkert säga att det inte kommer att hända. De tjänar ju inga pengar på det. Så länge det finns en marknad att tjäna pengar på kommer det att tjänas pengar på det. Har du möjlighet kan du istället satsa på egen energi att värma upp ditt hus; bergvärme, jordvärme eller vattenvärme. Ett eget vindkraftverk tillsammans med kvarteret kanske. Solenergi, även om vi inte lever i den mest solrika delen av världen så  fungerar det att använda sig av det.

Jag tycker att vi gör en megakampanj som sträcker sig över hela året istället. Låt oss inte missa att vi ska påverka våra makthavare så mycket som vi bara kan. Jag tror att det hade gjort en större verkan istället för att koncentrera sig på en dag. Jag har missat dagen ibland bara för att den inte uppmärksammats så mycket och att den bara är just en dag. Om jag under ett helt år sett reklam i tidningar, på tv, utomhus och överallt så hade jag definitivt tänkt på det mer. Jag tror att om vi hela tiden blir påminda om det (ja, även om det nu ska vara en gång per år bara) så kommer vi till slut att inse att vi (inte bara makthavare) kan påverka miljön. Det handlar om våra beslut och att börja i den lilla ändan är alltid en ända att börja i. Det finns flera små ändar att börja ditt miljötänk med. Ekologisk mat, ekologiska kläder, bara handla på second hand, minska ner köttätande, köp bara ekologiska skönhetsprodukter, kräv köttfria dagar på din skola, cykla till jobbet – det mår både du och miljön bra av. Det finns massor av saker du kan börja med för att göra din del av miljöarbete. För du måste göra din del, allt annat är själviskt.

Men nog sagt om det. Släck nu ner lamporna. Om du vill.

Annonser

8 responses »

  1. Du har så rätt, förstås. Men ibland, när jag är på det humöret, tänker jag att vi människor är dömda att utplåna oss själva – just för att vi verkar ha så förbannat svårt att ändra på våra beteendemönster. Det är så mycket som ska till för att vi ska fixa det här vi har framför oss, så mycket att det är svårt att ta in. En total förändring av hur vi ser på oss själva, naturen, vår del av den, vad vi vill ha ut av våra liv. Värdegrundsförändringar som kommer att kräva att hela det system vi lever inom i dag görs om. Men vi måste ju göra de här förändringarna, vi bara måste. Ett Earth year vore en bra början!

    • Ja, alltså jag tänker också så ibland. Att det ska vara så jäkla svårt att ändra på invanda mönster. Det är så mycket som ska till men ändå är det så lite som behövs för att börja ändra sig. Om alla bara skulle göra en liten ändring så skulle det göra så att de förstod att det inte var så svårt och kanske ändra mer. För det måste vi, och det kan vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s