Jokkmokks marknad – den historiska delen.

Standard

Under marknadsveckan i Jokkmokk finns också ett historiskt område vid hembygdsgården där de byggt upp en liten marknad som det såg ut förr i tiden. Jokkmokks marknad har funnits i 409 år så det finns en lång historia där. På den historiska marknaden finns de några stånd där de säljer hantverk som yllefiltar, hemgjorda glaspärlor med renskinnssnören och hemkokta salvor. Det finns också en bagarstuga där de bakar mjukkakor till försäljning. Mitt på gården brinner eldar och runtom står bänkar med renskinn som en kan sitta och värma sig på. Det är jättemysigt och känns verkligen som förr i tiden. Varken mamma eller jag hade varit där tidigare så vi gick dit på tisdagen. Jag tog sedan reda på lite mer om själva marknaden eftersom att jag inte visste så mycket om just den historiska delen.

Sedan medeltiden har samerna byggt upp ett ekonomiskt välstånd som baserades på en handel med skinn och skinnvaror.  De handlade mest med Tyskland och hade där stora handelskontakter men de handlade också med Ryssland. På 1600-talet instiftade den svenska kungamakten att det skulle finnas marknadsplasten i närheten av samernas vintervisten i lappmarkerna. Syftet med lagen var såklart inte till samernas bästa utan för att kunna stärka statens grepp om befolkningen i norr och att driva in skatt. Kung Karl IX ansåg att samerna var lite väl svåra att hålla ordning på eftersom att de inte var bofasta utan reste runt med sina boplatser och renar. Skandal! Givetvis måste man få ordning på det här.Kungen såg till att det upprättades minst en fast marknadsplats i varje lappmark. Därmed förlorade samerna sin rätt till fri handel och fick endast driva reglerad handel under utlysta marknadstider.  På så sätt kunde man lätt driva in skatt från samerna.

Det ansågs också att samerna levde i ett andligt mörker. De hade ju såklart inte kyrkan som sin plats att gå till utan de utförde sin religion som baseras på muntliga traditioner och dyrkan av naturen. I samisk religion, eller lapsk mytologi, finns en manlig, central gestalt som kallas för nåjd och är en andlig vägvisare som genom att försätta sig i trans förflyttar sig till olika platser för att hjälpa sig själv och andra. För att få ordning på samernas religion byggdes det också upp kyrkor i närheten av marknadsplatserna. På så sätt kunde Guds ord höras åtminstone några gånger per år. Vad det nu ska vara så bra med just Gud som förespråkare för det andliga kan jag inte förstå, men så är det ju. Kyrkans makt har alltid varit alldeles för stor. Men samerna låter sig inte hunsas för det utan de fortsätter att driva sin egna religion som de alltid har gjort.

Jag visste inte att det var samernas förtjänst att Jokkmokksmarknaden började, men det är väldigt intressant att läsa om det. Även om jag också blir irriterad över vansinnet att inte få göra som en vill.

jokkmokksmarknadSnöskulptur i Jokkmokks enda rondell gjord av Niklas Svensson. Foto taget av Agneta Nyberg.

Källor:

Wikipedia

Jokkmokks marknad

Annonser

4 responses »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s