Att rensa i röran.

Standard

Innan vi flyttade hit och höll på med det roliga nöjet att titta runt vad flyttfirmor vs. flytta själv kostade. Jag varnade M att jag hade rätt mycket grejer. Eftersom att det inte riktigt såg ut som det hemma hos mig så tror jag inte riktigt att han trodde mig. När jag föreslog storlek på flyttbil tyckte han att jag överdrev. En flyttfirma, vet inte vilken, hade en supersmart tjänst på sin hemsida. Det fanns en lista på möbler i olika former och storlekar som det var enkelt att bocka i vilka en själv ägde. Där fanns även flyttkartonger med i listan. Efter att jag klickat i alla våra saker plus ca 40 flyttkartonger kunde jag övertyga M om att en stor flyttbil var vad vi var tvungna att ha. Sagt och gjort, vi tog en stor. När vi packat in alla möbler och kartonger fanns det inte plats för någonting mer. Jag fick ha en stor påse i bilen och sen höll jag någonting i knät under hela resan med.

Vad vill jag då ha sagt med det? Jo, att det är dags att rensa ut. Rensa i röran så att säga. Egentligen skulle väl detta gjorts innan flytten och inte efter två år. Men det blir ju så ibland.

Förra året gjorde jag ju in och ut varje månad och där rensade jag ut rätt mycket från garderoben. Men ändå kom det, enligt mig, alldeles för många saker in i detta hem. Vi har pratat en del om det här hemma och även om vi är överens om att det inte är så farligt många saker, minus 12 totalt, så har det ändå sugit sig in 89 prylar. Jag kan fortfarande inte fatta det när jag tänker på det. Men för att komma ifrån det här med att vi drar in prylar i hemmet har jag tänkt vad jag(/vi) ska fokusera på i år.

 1. Först och främst ska endast medvetna inköp göras. Här menar jag när det kommer till saker som kläder, saker till hemmet och det som kategoriseras in under prydnadskatter av M.
 2. När jag bestämt mig för att medvetet inhandla någonting ska frågan ställas om var inköpet ska göras. Second hand, ekologiskt och fair trade är tre viktiga faktorer.
 3. Ska det köpas nytt ska det finnas bra anledningar till det. T ex om någon behöver en ny motorcykelhjälm då kommer vi inte att köpa en begagnad pga säkerhetsskäl. Men om någon  skulle behöva ett par nya motorcykelskor (om det skulle vara så att de som personen äger inte är vattentäta och bildar små badkar när det regnar som ett exempel bara) så tittar vi på begagnatmarknaden först.
 4. Vid inköp ska under inga omständigheter plast föras in i hemmet. Om möjligheten finns vill säga. Hellre trädiskborstar (som jag förälskat mig i totalt efter att jag funderat på Matildas inlägg) än en i plast.
 5. Rensa upp bland de saker som vi har hemma och sälja av/skänka bort det som vi inte längre behöver. Vi har t ex en äggkokare. Den kanske vi som veganer inte använder så ofta.

Det känns som 5 rätt bra saker att fokusera på under 2014.

diskborsteBildlån från Grön Gåva där du kan beställa din egna diskborste som du också kommer att älska.

Annonser

8 responses »

 1. Hahahah, Herregud människa vad mycket grejer du har. Fast att rensa i rören är sååå svårt, att slänga nånting som man kan behöva i framtiden är ju näst intill omöjligt.
  Lättare är det då att låta bli att handla. Dina principer är jättebra. Lycka till.

  • Haha, ja alltså det är ju inte bara saker till hemmet utan kläder och köksprylar också. Men svårt är det när en försöker att se till vad som finns och vad som kan slängas/ges bort. Men jag hoppas att det går bra.

   Tack!

 2. Låter rimligt!
  Det är inte klokt hur mycket saker man samlar på sig genom åren och hur lite som faktiskt fyller en aktiv funktion (och då talar jag inte bara om nostalgiska minnen som sparas).
  Tack för länkningen och tipset om diskborstarna, de ska jag spana in mer noggrant 🙂

  • Ja, det är hemskt vad grejer en har och har haft. Och då har jag ändå vid ett tillfälle rejält minskat ner på alla saker vid en flytt. Jag håller med dig, jag tänker bara på de lådor jag har i källaren som faktiskt bara står där.

   Ja, köp en sån. De är faktiskt bättre än vad jag först trodde.

 3. Jag älskar att köpa saker och har varit rätt köpgalen. Har blivit bättre, men har fortfarande en bra bit kvar. Jag vågar inte ha lika höga ambitioner som du, men när du skriver såna här inlägg blir jag både påmind och inspirerad till att göra mer medvetna köp, så tack!

  • Jag har nog varit köpgalnare innan jag med 🙂 Det är inte så lätt att ändra ett beteende så där. Men det är bra att tänka till och vara medveten om att det kanske inte är det enda rätta som en faktiskt gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s