Om att gå på anställningsintervju i Tyskland.

Standard

Jag är ju arbetslös om det är någon som missat detta. Nu har jag i alla fall i dagarna varit på en slags anställningsintervju. Jag skriver en slags eftersom att jag blev kontaktad av ett bemanningsföretag som ville träffa mig och eventuellt anställa mig som konsult till ett företag. Jag sa att det var ju trevligt och vi bokade tid och jag skickade mitt cv på engelska och tyska. Kunden ville ha någon som pratade engelska men som kunde tyska. Hepp hepp! Men i alla fall. So far so good liksom.

Jag visste att det är lite speciellt att gå på anställningsintervju här. Och med speciellt menar jag klädseln. Det går inte att ha på sig vad som helst på en anställningsintervju inte. Inte för att jag skulle gå i trasiga jeans på en intervju i Sverige, men lite mer avslappnat är det ju ändå. Men inte i det strikta Tyskland. Här är det en djungel av vad en får och inte får och bör och inte bör ha på sig. Jag började svettas lite när jag kollade runt på alla måsten.

Jag hamnade i mitt sökande på sidor där företagare pratade om vad som var ok eller inte på en intervju. Några artiklar i tidningar hittade jag också där bland annat bemanningsföretag pratade om de värsta misstagen en arbetssökande kunde göra. Märkligt nog var sakerna alla nämnde enbart baserade på klädval bland de ansökande. I en bisats läste jag att naturligtvis skulle en ju ha förberett sig och kunna sälja in sig hos företaget och så, men det mesta var klädkoden. Men det bästa av allt är att jag hittade ett helt skolexikon för kvinnor också. Här går det att läsa sig till vad för skor i vad för sammanhang som går för sig. Här hittar du bland annat 10 tips på skor inför en anställningsintervju.

Vad jag läste mig till i lexikonet var att jag bland annat var tvungen att ha på mig ett par svarta eller mörkbruna skor, även om jag inte i mitt yrke kommer att ha kundkontakt. Det ger ett seriöst intryck nämligen. I valet av skofärg ska en välja konservativt och förtroendeingivande. Klackar högre än 10 cm eller stilettklackar hör fritiden till och bör således stanna hemma i garderoben under en intervju. Istället är det bättre att välja några av dessa typer för att övertyga (Jag skriver översättning direkt från tyskan eftersom att jag inte är så bevandrad i skovärlden även om en skulle kunna tro det då jag faktiskt har haft mängder med skor och älskat dem. Men inte längre. Orkar inte ha annat än låga skor som det går att springa till bussen med.) : klassiska pumps, halvskor, låga snörskor eller collegeskor.

Eftersom att jag äger ett par låga snörskor tänkte jag att de kunde jag ju ha. Min svägerska var här och tog ett djupt, förskräckt andetag och sa att nej, det går inte. Och mina stövlar då? De är ju klassiska och rätt enkla och en klack och allt. Hon såg lite skeptisk ut men sa njajakanske. Jag frågade M som direkt sa: NEJNEJ, de där kan du inte ha. Så jag fick ge mig ut och köpa ett par. Jag hittade ett par på Vagabond som passade bra. Jag pratade med kvinnan i affären om just anställningsintervjuer och skor och hon sa att de jag hittat var perfekt och jag kunde ju inte komma i pumps så här på vintern. Det skulle ju se galet ut. Jag litar på henne för jag har köpt skor av henne tidigare i höst och hon är inte en sån som bara säger så för att få sälja. Hon är ärlig och bra.

skor

Tro nu inte att bara för att du lärt dig vilka skor som går att ha på sig att du har allt klart för dig. Vi har inte kommit till kläderna ännu. Det går nämligen inte att ha vad som helst tillsammans med ovanstående skor. Håhå, vad tänkte du? Om du ska ha kjol, vilket föredras, ska den naturligtvis vara diskret och helst svart. Den ska inte vara för kort, helst till knät. Den ska vara slät och rak, en kostymkjol helt enkelt. Till min fördel hade jag fått en sån av min syster när hon rensade bland sina kläder hemma. Hon hade den när hon arbetade på hotell och den kändes så strikt som det behövdes. Till denna kjol ska du ha en blus, diskret såklart, som inte är genomskinlig och inte för urringad. Den ska vara i en diskret färg och material. Det är också ok att ha en top av diskret val som inte är för snäv. Jag hade en mörklila polotröja som min svägerska hade godkänt innan.

Behån får under inga omständigheter synas igenom, inte ens konturerna av den. Tänk på att inte ha en mönstrad behå eller en med struktur som kan synas igenom. Strumpbyxor är ju självskrivet att en måste ha till kjol, men såklart inte vilka som helst. De ska vara svarta och inte för tjocka och inte för tunna och absolut inte blanka. Över blusen måste du ha en kavaj. Den ska vara klassisk och samma färg som kjolen. Inget annat än svart går egentligen hem här. Kavajen ska helst vara knäppt under hela intervjun och om en knapp ska vara öppen ska det vara den nedersta.

Diskretion och förtroendeingivande är ledorden. Om en däremot söker jobb inom den kreativa branschen så går det bra att ha en sjal eller halsband i en diskret accentfärg. Annars ska en helt undvika att ha sjal. Smycken är ok att ha, men inget annat än diskreta. En halskedja med något enkelt hänge som helst inte ska vara religiöst och iögonfallande. Diskreta ringar är också ok, men inte mer än på ett finger per hand. En diskret klocka går också bra, men helst inte mer än en. Just här är jag osäker på om någon kände för att skoja till det lite eftersom att när var det populärt att ha flera klockor? Någon gång i början av 90-talet? I allafall så hade jag en silverkedja med en silverkula i och en tunn silverring med en liten ametist.

Smink då? Ja, helst smink men inte för mycket och inga lösögonfransar. Ska det vara läppstift ska det vara, hepp hepp, diskret färg. Nagellack är också att föredra framför inget. Hellre genomskinligt än inget alls lyder råden här. Och naglarna ska inte vara långa, ett par millimeter över fingerkanten. Eller kortklippta, men då är det nästan ett måste med genomskinligt nagellack.

Frisyr är också viktigt. Helst inga grälla färger, diskretion kommer ni ihåg, och inte avancerade klippningar. Om en har långt hår går det bra att ha det utsläppt men också att sätta upp det. Ska det vara uppsatt ska det inte vara för strikt (förvånande nog) utan lite löst gjort utan att se ut som ett fågelbo. Jag hade smutsigt hår så jag körde med en doughnutknut till min nytvättade raka lugg.

Över detta ska en vintertid ha en kappa. I en diskret färg såklart. Marinblå, grå, brun eller svart. Jag har en svart yllekappa som jag hade. Kappan ska under inga omständigheter vara kortare än kjolen. Om du inte är kort, då ska du helst välja en midjekort ytterjacka. Om du däremot är väldigt lång går det bra med en lång. Ju längre och större du är ju längre kappa gäller. En sjal som inte avviker för mycket är också tillåtet.

Som tur är bor jag i det lite mer avslappnade Berlin och det var inte så strikt på kontoret. Hon som intervjuade mig var klädd i mörka jeans, en halvurringad top, en stickad kofta med lite paljetter på axlarna och halvlåga stövlar som var utanpå byxorna. En skulle kunna säga att jag var den mest uppklädda i hela byggnaden. Men det känns ändå bättre att hon fått se mig på det där sättet så vet hon att hon kan släppa iväg mig till kunder.

Så nu håller vi alla tummarna för att det dyker upp det perfekta jobbet till mig. Okej? Tack på förhand!

Källor på det här:

Damenschuhlexikon

och det övriga, stora internetzet.

Annonser

12 responses »

 1. Jag minns när jag bodde i England på 80-talet och min dåvarande pojkvän skulle på anställningsintervju angående ett jobb som en mekaniker på en äppelfabrik. han kom förbi mig före intervjun iklädd i kritstrecksrandig kostym, manchettknappar och slips med slipsnål.
  Jag blev helt paff och tänkte på när jag sökte jobb när jag flyttade till Stockholm och kom med håret avrakat på ena sidan, i stilettklackar och tajta skidbyxor (antar att ordet ”leggings inte fanns då) plus en secondhandkavaj från 40-talet.

  Själv ska jag troligtvis bli utlånad som konsult till en firma och inser att jag nog får vinka bye bye till mina bekväma fleecekoftor (med extra katthår på) och grova kängor med stålhätta och trasiga jeans…

  • Ja, det känns som att Sverige är liiite mer avslappnat. Jag kan tycka att det både är lite bra att klä upp sig men samtidigt kanske inte i kostym inför ett jobb som en aldrig någonsin kommer att vara så uppklädd i.

   Lycka till med utlåningen 🙂

 2. Shit,jag blir helt matt! Och är glad att jag ska söka jobb i Sverige så småningom, och att jag jobbar inom en bransch där jeans är den perfekta klädseln. Inte för att jag gillar jeans, men det är ändå en bra nivå klädmässigt 🙂

 3. Låter som att du efter detta kan försörja dig på att guida arbetssökande människor i Tyskland kring hur de skall klä sig 🙂 Håller tummarna för att detta resulterar i jobb, kramar Liza

 4. Håller tummarna!!
  Ja intervjukläslar är något man kan göra mycket research om. I England var det också svarta blanka skor, byxor och inte jeans, gärna skjorta och kavaj… Men det var bara att införskaffa det eftersom det skulle komma att behövas när man väl fick jobb också. När jag jobbade på ett kontor var dress codan ”casual but smart” vilket jag gillade. Visserligen föredrar jag att gå i jeans men insåg hur jag kunde träda in i en mer professionell roll genom att inte ha jeans.

 5. Milde tid vilika regler! Helt onödigt tycker jag, det är ju kompetensen och kunnande som är viktigt, inte fägen på dina skor. Suck. Undrar om män har lika strikta regeler? Säkert finns det krav på skor och kostym förstås. Lycka till!

  • Ja, eller hur! Helt onödigt med så himla noggranna regler, lite mer hel och ren och hyffsad kan jag tycka är mer ok. Det fanns såklart också regler för männen men jag ägnade dem inte så mycket tanke. Det var t ex med skägg som inte fick vara för stort och så. Antagligen med skor och kostym med.

   Tack, jag håller tummarna själv 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s