Men jag har ju helt glömt bort nyårsmaten.

Standard

Nyår. Vi var bara hemma med M’s syster på nyår och gjorde massor av god mat under hela henne besök. Men nyårsmaten, så himla god. Såklart!

Nötlimpa är nog den enda översättningen jag kan komma att tänka på från tyskan. M’s syster hade receptet med sig och det kommer från någon recepttävling i nån tidning.

Ingredienser:

90 g gul lök

2 vitlöksklyftor

100 g champinjoner

2 msk olivolja

1 dryg msk mjöl (jag hade dinkel)

300 ml grönsaksbuljong

200 g fullkornstoast

50 g mandel

50 g valnötter

50 g hasselnötter

50 g cashewnötter

1 msk sojasås

1 sk torkad mejram

salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader och klä en brödform med bakplåtspapper.

Putsa champinjonerna och skär dem i små bitar. Skala löken och finhacka den. Värm olivoljan i en stekpanna och låt lök och champinjoner svettas i 2-3 minuter. Pressa över vitlöken i slutet och ta av stekpannan från värmen. Häll på grönsaksbuljonen och rör om ordentligt.

Mixa nötterna tills finmixat. Skär toasten i 0.5 cm små bitar. Blanda ihop nötterna i en skål tillsammans med bröd, sojasås, mejram, champinjon- och lökblandningen. Smaka av med salt och peppar.

Fyll brödformen med massan och platta till den  så att den är slät. Grädda nötlimpan 30-40 minuter.

nyår

Till detta underbart goda hade vi ugnsstekt kinakål. Receptet fick jag av en kompis på Instagram dagen innan nyår.

Ingredienser:

1 kinakål

2 apelsiner

olivolja

salt och peppar

Gör så här:

Dela kinakålen längs med och sen en gång till så att det blir som klyftor. Lägg sedan kålen på ett bakplåtspapper och pressa en apelsin över.

Skär bort skalet på den andra apelsinen och klyfta den och bredvid kinakålen.

Ringla olivolja, salta och peppra.

Stek i ugnen i ungefär 30 minuter. Det beror lite på hur stor kinakål du har och hur tjock rot den har.

nyår1

Apelsinsåsen vi gjorde till kommer frånkokboken Vegan Genial.

Ingredienser:

4 msk söt sojasås (som Tamari)

1 tsk sambal oelek

10 msk apelsinsaft

2 msk sojasås

2 msk agavesirap

2 msk ketchup

2 tsk stärkelse (Jag hade potatismjöl)

Gör så här:

Häll alla ingredienserna i en gryta och koka upp.  Rör om och ta av från värmen när det är bra konsistens på såsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s