Idag passar det kanske bra med en lista på huskurer mot förkylning. Jag tycker det.

Standard

Jag är väldigt sällan sjuk i förkylning (ta i trä) men det händer att jag känner sådär att jag kanske eventuellt håller på att bli sjuk. Vad kan en då göra för att slippa eländet? Jo, det finns massor av saker serru.

Ingefära är naturligt inflammationshämmande och lindrar symptom vid förkylning. Ta en bit ingefära, så stor som du vill, och skala den och riv ner den i en mugg. Värm vatten och häll på och drick som te. Eller om du inte har något emot starka saker så kan du skala en bit och tugga den. Sen är ingefära bra förbränningen i kroppen genom att den ökar blodcirkulationen också och håller dig varm.

Honung är en helt fantastisk produkt som man förr använde sig av betydligt mycket mer än nuförtiden. Den innehåller bakteriedödande medel och mjölksyrebakterier och är antiinflammatoriskt. Att blanda i en sked honung i ovanstående ingefärablandning är riktigt bra. Det lenar i halsen och känns mycket bättre. Var bara noga med att inte ha kokande vatten tillsammans med honung (max ca 40 grader) då hettan förstör honungens bra egenskaper. Tänk också på att titta redan i affären så att honungen inte är värmebehandlad. Jag använder alltid en stor dessertsked i mitt ingefäravatten för att det lenar så fint i halsen.

Citron är antiseptiskt och bakteriedödande. Pressa i ovanstående ingefära och honungsblandning så har du en superbra dryck mot förkylningen. Att dricka en kopp hett vatten med citron sägs också vara bra för bl. a huden, immunförsvaret och hjälpa till med förbränningen i kroppen.

Salt är superbra att gurgla med. Blanda vanligt bordssalt (ca en tesked) med ett glas vatten och gurgla. Detta är speciellt bra om du är täppt i näsan och inte har lust att använda dig av vanlig nässpray som inte alls är bra för näsans slemhinnor. I och med att du gurglar saltvatten löser det upp snoret i näsan och du kan lätt snyta ut det ett tag eter gurglandet. Jag har inte använt nässpray på tre år nu utan använder mig bara av saltvatten. Jag trodde från början att det inte alls skulle fungera och att jag inte skulle kunna sova på nätterna för att jag var så täppt i näsan, men det är helt enkelt precis lika bra som nässpray om inte bättre då det är mer naturligt än ett läkemedel.

Timjan verkar genom att den stimulerar flimmerhåren i luftrören så att det inte bildas någon rethosta. I timjan finns en eterisk olja, tymol, som har en virusdödande effekt. Att fylla en tekula med timjan och hälla på hett vatten och låta det dra ett tag för att sedan dricka det är jättebra vid förkylning då man har ont i lungorna då den verkar kramplösande. Det är också bra att hälla hett vatten över ett par teskedar timjan i en skål och sitta över den med en handduk och andas in ångorna. Det hjälper bra vid halsont.

Vitlök innehåller antioxidanter och hjälper kroppen att bekämpa en förkylning. Vitlöken stärker immunförsvaret och på så sätt tar du inte till dig en förkylning så lätt. Att äta rå vitlök är väl ingen höjdare, men gör en dressing med vitlök som ingrediens så får du i dig alla nyttigheter utan att värma upp den. Här har jag ett finfint recept på en dressing med både vitlök och citron i.

Motion är ett bra sätt att förebygga en förkylning. Om du håller igång och tränar så mår din kropp bättre och du har svårare att dra på dig en förkylning. För säg den som inte blivit sjuk gång på gång och när de tänker efter så är livet rätt stressigt.

Sömn. Behövs det mer förklaring än att det är bra att sova ordentligt. Lite som med motion, det behövs för att kroppen ska må bra. Punkt.

Sen har vi det tyska tipset som jag inte riktigt vet vad det har för bra egenskaper annat än att det håller dig varm vilket är viktigt vid en förkylning. Linda om din hals med en sjal. Oavsett vad du har för sjukdom ska det hjälpa har jag hört från olika håll. Ta det med en liten nypa salt om du vill, men skönt är det.

giraff

Källor:

Örtguiden

Må bra

Hälsa

Insidan i fokus

Big Life

Annonser

6 responses »

  1. Jag brukar hälla hett vatten över en citronklyfta, en vitlöksklyfta och en vit ingefära. Sen i med en klick honung. Jag vet inte om det hjälper, men det öppnar upp lit när ja gör täppt iaf.

    • Ja, det hjälper nog jättebra. Fast vitlök i den blandningen, är det gott? Jag åt en puréad röra av vitlök, ingefära, honung och timjan en gång och det var inte det godaste, men hjälpte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s