Tvättnötter vs. tvättkastanjer.

Standard

Vi har sedan ungefär ett år tvättat med indiska tvättnötter. Det är ett superbra och miljövänligt alternativ till alla kemiska tvättmedel. Men, såklart finns det ju ett men med i bilden, just på grund av att det är så himla bra och miljövänligt har det blivit en storsäljare på den ekologiska marknaden. Vilket i sin tur inneburit att tvättnötterna stigit i pris och den indiska befolkningen har själva inte längre råd med nötterna. Puckat puckat puckat!! Men då finns det ju som tur var ett annat finfint sätt att tvätta sin tvätt utan att behöva använda sig av de kemiska tvättmedlen som finns.

Kastanjer. Ni vet såna hästkastanjeträd som växer överallt och som slänger omkring sig kastanjer på hösten och som har toalettlocksstora löv och supervackra blommor.

Pictures6 030

De kan man använda på nästan samma sätt som tvättnötter. De innehåller samma saponider som tvättnötterna nämligen. Vi bestämde oss för att testa detta. Vi väldigt nära en park där det växer fullt av hästkastanjer så vi tänkte att det vi inte har så mycket att förlora på det. Vi promenerar nästan dagligen i parken och en dag plockade vi en påse med kastanjer.

20131013-134851.jpg

I går hamrade vi sönder några stycken i tre, fyra delar och lade i en glasburk som fylldes med vatten och skakades om. Blandningen fick stå över natten och på morgonen skakade vi ännu mer och silade sedan vi av nötterna och sen satte vi på en tvättmaskin med kastanjenötsvattnet. Det är skillnaden mellan tvättnötter och tvättkastanjer. Vid kastanjetvätt används vätskan som tvättmedel och med tvättnötterna använder man själva nötterna.

20131013-134956.jpgDet här är andra laddningen av kastanjer och det har inte hunnit bli så vitt och skummigt ännu. Men vätskan blir väldigt vit och när man skakar den så skummar det.

Tvätten är ren och hänger nu på tork och det fungerar alldeles perfekt. Jag tror dock att vid nästa tvätt ska jag hälla i lite ättika i mjukmedelsfacket för det luktade lite som om man bara tvättat med vatten. Inte smutsigt, men bara vattnigt. Ni vet hur jag menar. Men rent är det. I morgon ska jag testa att tvätta kläder också. Antagligen med samma bra resultat, men jag återkommer.

Annonser

4 responses »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s