Höstprojekt surkål.

Standard

Jag älskar vitkål och det finns nästan inget godare än att äta stekt vitkål. Det skulle vara kåldolmar eller kålpudding då. I söndagskväll gjorde vi slag i saken och började årets surkålsprojekt. Vi hade tidigare i veckan köpt 10 kg vitkål som vi skulle dela upp på våra två surkålsfat som vi har. Vi köpte ett 15 liter förra hösten och i sommar inhandlades ytterligare ett på tio liter där vi också fick med en vitkålshyvel i trä och en trästampare. Förra året rev vi vitkålen i en hushållsmaskin och stampade den med ett träredskap som egentligen är till för att hamra kött. Det blev bra, men inte så bra som vi ville. Maskinen hyvlade för grovt och slutresultatet blev också således lite grovt. Men supergott!

I år stod jag för hyvlandet på den nya hyveln och det gick jättebra och blev superfint hyvlat. M stampade allt tillsammans med lite salt och efter ett tag vätskade det precis som det ska göra. Vi var bara tvungen att tillsätta ett glas med vatten och så var allt under vatten. Ett fat fick enbärssmak och ett fat dill. Jag ser mest fram emot dillen, men enbär är också jättegott.

Nu står allt och bubblar i köket sådär lite hemtrevligt, gammeldags.

20130926-132029.jpg

Advertisements

2 responses »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s