Det kom ett brev.

Standard

Jag har fasat för den här dagen länge. Hur skulle det bli? Vad skulle det kosta? Skulle jag vara tvungen att duscha kallare trots allt? Igår kom det. Brevet från Vattenfall med en slutfaktura för förra året. När vi flyttade hit hade lägenheten stått tom i tio månader och vår första månad bodde vi i Sverige och använde ingen energi. Det fanns ingenting att basera våra kostnader på så vår elkostnader har varit som ett vanligt tyskt tvåpersonshushåll. Som jag skrev här så tänks det mycket på energi i vårt hushåll och jag har varit lite nervös över vad ett vanligt tyskt tvåpersonshushåll är och vad de förbrukar. Igår kom det alltså, brevet.

20130402-182040.jpg

Yey, vi har betalt för mycket. Wihoo!! Och hjälp, vilken utmaning att ha en mindre räkning nästa år. Enligt Vattenfall (eller säkert någon myndighet) använder ett tvåpersonshushåll i Tyskland i genomsnitt 3440 kWh per år. Vi har använt 828. Det är en ganska stor skillnad. Ungefär en fjärdedel.

20130402-182052.jpg

Men, ett tvåpersonshushåll har nog en tvättmaskin vilket innebär att vi kommer att ha en högre räkning nästa år eftersom att vi har köpt en tvättmaskin. Men det är ok eftersom att vi trots allt bara använt en fjärdedel av vad vi ”skulle” under ett år.

Annonser

4 responses »

  1. Grattis!
    Så kan man ju börja undra vad ett ”normalt” 2-persons-hushåll gör för att göra av med så mycket el. Har de igång alla lampor dygnet runt? Två datorer, tv, stereo samt en ofrostad frys? Faktum är att gamla kyl/frysar drar som bara den. Min lägenhet stod tom till och från ett tag och först var kylen och frysen igång men när jag stängde av frysen den så nollställdes nästan min elräkning! Så det blev en vana att inte använda frysen. Nu är jag beroende av en frys igen, det är storkok som gäller 🙂

    • Ja, det undrar jag verkligen. Men jag antar att det du skriver är precis vad som används.

      Hm, att frysen drar så mycket visste jag inte. Vi har en liten frys och dessutom ny, så jag hoppas att den inte ska dra så mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s